با وجود اینکه مجموعه مردم یک منطقه در کنار یکدیگر اهالی یک محل را تشکیل میدهند، اما بدون شک در تک تک خانههای موجود در محله اتفاقات مختلفی میگذرد و در واقع مشکلات هریک از اهالی محل از یک جنس نیست، بلکه هر خانواده با یک مشکل خاصی دست و پنجه نرم میکند؛ با این وجود اگر مسجد محله فعال باشد، با استفاده از امکانات آن میتوان بسیاری از همین مشکلات را برطرف ساخت؛ مسجد شهید مصطفی خمینی بوشهر یکی از همین مساجد فعال است که علاوه بر انجام امور عبادی، اقدامات ارزشمند دیگری در زمینه فرهنگی و اجتماعی در آن انجام میگیرد و در حقیقت این مسجد به مامنی برای حل مشکلات منطقه تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار مهرواره بانو، سلیمه بنافی بانوی طلبهی بوشهری، متولد سال ۱۳۶۳ و از اعضای فعال مسجد شهید مصطفی خمینی که با دغدغهمندی تمام به انجام فعالیتهای فرهنگی در محله میپردازد.
مسجد شهید مصطفی خمینی یکی از مساجد فعال بوشهر است که در زمینههای مختلفی به اهالی محل خدمات ارائه میدهد؛ خانم بنافی هم مسئولیت کانون دختران آسمانی مسجد را عهده دار است که ذیل این کانون فعالیتهایی را پیش میبرد.
او در راستای فعالیتهای این مسجد میگوید: در ابتدا یک هسته فکری در مسجد راه اندازی و در سطح محله مسئله شناسی انجام شد تا به راهکارهای جذب افراد به مسجد و نحوه حل مشکلات آنان دست یابیم.
آنها در حوزه خانواده به عنوان یکی از مسائل مهم جامعه کارهای بسیاری انجام دادهاند که خانم بنافی در این باره توضیح میدهد: در حوزه خانواده بخشی از اقدامات باید ویژه والدین و بخش دیگر نیز ویژه فرزندان خانوادهها برنامهریزی شود و به نوعی باید تعامل دوسویه وجود داشته باشد؛ به همین دلیل جلسه هم افزایی با والدین برگزار کردیم تا آنها را برای ارتقای تربیت فرزندان راهنمایی کنیم.
در همین راستا برای بچهها نیز کلاسهای قرآنی و اجرای طرحهای مختلفی همچون مشقهای نورانی را برگزار میکنند که در این طرح بچههای محل، صبح هر پنجشنبه در مسجد حاضر میشوند و علاوه بر انجام تکالیف خود در مسجد، کلاسهای تقویتی نیز برای آنان برگزار میشود و مربیان حاضر در مسجد که از معلمین و نخبههای تیزهوشان هستند با بچهها دروسشان را کار میکنند و سپس مهارتهای زندگی را در قالب بازی به آنها میآموزند که از سوی بچهها از این طرح استقبال بسیار خوبی به عمل آمده است.
فعالیت و خدمات این مسجد بسیار گسترده است تاجاییکه حتی در حل مشکلات خاص خانوادهها در قالب ارائه مشاوره ورود کردهاند و یا حل مشکلات معیشتی آنان را با توزیع بستههای غذایی و گوشت گرم و اعطای وام از صندوق قرض الحسنه مسجد برطرف میسازند.
علاوه بر موارد مذکور این مسجد دارای یک گروه جهادی نیز میباشد که تعمیر منازل نیازمندان توسط این گروه جهادی انجام میگیرد.
خانم بنافی علت موفقیت این مسجد در کارهای مختلف را در گروهی اداره شدن آن و هماهنگی میان اعضای فعال مسجد میداند و با تاکید میگوید: ما یک گروه هستیم و من به تنهایی این اقدامات را انجام ندادهام، بلکه هر بخش مسئول خاص خودش را دارد اما مجموعا یک هسته فکری را تشکیل دادیم که با همفکری یکدیگر اقدامات مختلف را در مسجد پیش میبریم.
اعضای این مسجد حتی برای واسطه گری در امر ازدواج نیز ورود کردهاند و برای تامین جهیزیه و اجاره کردن خانه برای زوجین کم برخوردار نیز اقداماتی را انجام دادهاند.
یکی دیگر از چشم اندازهای این مسجد، ترویج سبک زندگی اسلامی میان اهالی محله است که در این راستا نیز با دعوت از سخنرانهایی در زمینه موضوعات اولویت دار جامعه همچون جمعیت، تغذیه و آموزش مهارتهای زندگی و مدیریت زمان جلساتی برگزار شده است.
برگزاری دوره تندخوانی در مسجد برای دانش آموزان یکی از کارهایی است که برای آموزش مدیریت زمان به بچهها انجام گرفته است.
برگزاری دورهمی دختران محجبه کنار دریا جهت ترویج حجاب
خانم بنافی در حیطه ترویج حجاب و تشویق دختران به رعایت آن نیز کارهایی را به صورت غیر مستقیم انجام میدهد که از جمله آن تشکیل گروه سرود حجاب و امتیاز قائل شدن برای بچههای محجبه مسجد است تا دیگر دختران نیز به حفظ حجاب ترغیب شوند.
او حتی گاهی دورهمی بچهها را با پوشش و حجاب در کنار دریا برگزار میکند تا به ترویج فرهنگ حجاب کمکی کرده باشد؛ خانم بنافی در این زمینه میگوید: حضور دختران با پوشش وحجاب مناسب در سطح شهر موجب میشود این تصور دیگران که با حجابها نمیتوانند تفریحی داشته باشند و محدود هستند از بین برود؛ به همین دلیل ما حتی دورهمی روز دختر را هم در سطح شهر برگزار کردیم.
خانم بنافی از زمان ورود خود به این منطقه یعنی از سال ۸۹، به عنوان فعال فرهنگی در محله فعالیت دارد و برای ارتقای خود در دورههای مختلفی شرکت کرده تا بتواند به مرور فعالیتهای بهتر، قشنگتر و موثرتری را در سطح محله داشته باشد و در وهله اول سعی در رشد خود و سپس رشد تربیتی بچهها میکند.
او انجام چنین کارهایی را وظیفه انسانی هر مسلمان میداند و میگوید: ما در قبال همه مسئول هستیم و هرکس به فراخور جایگاه خودش باید کاری انجام دهد.
مهمترین طرح و الگویی که او در زمینه تربیتی ارائه کرده برقراری ارتباط بین مدرسه و محله و مسجد بوده است و تلاش کرده این سه عنصر را به هم نزدیک کند و در این زمینه موفق هم عمل کرده است.
او در باره هدف خود از روی آوردن به چنین فعالیتهایی توضیح میدهد: مهمترین کاری که باید انجام شود این است که فضای سالمی را برای رشد بچههای خودمان ایجاد کنیم که این نیازمند آن است که اجتماع شما هم سالم و علمی و توام با معنویت باشد؛ چرا که فرزند شما نیز قرار است در همین محیط به رشد برسد.
ناگفته نماند همراهی خوب همسر خانم بنافی هم بیتاثیر در موفقیت او در انجام کارهای نوعدوستانه نبوده تاجاییکه با اطمینان میگوید:من و همسرم برای انجام کارهای فرهنگی گاهی اوقات ناچاریم از بعضی کارهای دیگر کم کنیم که اگر این همکاری دوجانبه بین ما وجود نداشت قطعا نمیتوانستم اینکارها را پیش ببرم.